9 روش شناسایی جاسوس افزارهای اندرویدی

تا به حال علائمی بر روی تلفن همراهتان مشاهده کرده‌اید که به ردیابی و جاسوسی اطلاعاتتان مشکوک شده باشید؟ شاید در نگاه اول دور از ذهن به نظر برسد، اما همین حالا که این متن را می‌خوانید، ممکن است شخصی در حال جاسوسی اطلاعات شما از گوشی همراهتان باشد. این کار به سادگی و از طریق نصب یک برنامه آلوده که برای مثال در پیامی از یک دوست در شبکه‌های اجتماعی و یا ایمیل دریافت کرده‌اید و یا حتی دسترسی مستقیم به گوشی ممکن می‌شود.

در این مقاله که از malwarefox نقل شده است، به ۹ نشانه‌ای که از وجود جاسوس‌افزار در تلفن همراه خبر می‌دهد، می‌پردازیم (البته برخی از این نشانه‌ها بین آلودگی‌های بدافزاری مختلف و مشکلات سخت افزاری مشترک است):

۱- تلفن شما کند است

برنامه‌ای که جاسوسی شما را می‌کند نسبت به برنامه‌های استاندارد به منابع بیشتری نیاز دارد. این برنامه‌ها از RAM و CPU دستگاه میزبان استفاده می‌کنند. به همین دلیل هم تلفن همراه را کند می‌کنند. کندی و عدم کارکرد درست و مناسب تلفن همراه ممکن است دلیل بر وجود جاسوس‌افزار باشد. در صورتی که مدتی است تلفن شما به صورت غیر عادی کند است، آن را جدی بگیرید.

۲- رفتار غیرعادی

اگر تلفن همراهی آلوده به جاسوس‌افزار باشد، احتمالا شاهد رفتارهای غیر عادی و مشکوکی هستید. اکثر مجرمان اینترنتی زحمت بهینه‌سازی مناسب برنامه را به خود نمی‌دهند و به دنبال دسترسی به دستگاه شما هستند. چنین برنامه‌هایی با رفتارهای غیرعادی همراه‌اند. به این شکل که به صورت خودکار یک برنامه را می‌بندد و یا تلفن همراه را ری‌استارت و خاموش می‌کند.

این قبیل رفتارها لزوما دلیل بر وجود جاسوس‌افزار نیست و احتمال دارد که تنها مربوط به اختلال سخت‌افزاری و یا دریافت یک به روزرسانی معیوب باشد.

۳- پیام‌های چند رسانه‌ای و متن‌های عجیب و غریب

جاسوس‌افزارها پیام‌هایی شامل کدها و نمادها به گوشی قربانی می‌فرستند. شاید پیامکی را دریافت کنید که از سوی مهاجم و برای بهره‌برداری از آسیب‌پذیری سیستم عامل اندروید طراحی شده باشد. اگر چنین پیام‌هایی را مشاهده کردید، احتمال وجود جاسوس‌افزار بالاست. حتی اگر پیامی را در لیست پیام‌های ارسالی دیدید که قبلا آن را ارسال نکردید، دلیل خوبی برای وجود جاسوس‌افزار است. معمولاً بدافزارها از دانلود MMS استفاده می‌کنند، بنابراین در قسمت “تنظیمات” پیامک، گزینه “دانلود خودکار MMS را غیرفعال کنید.

۴- اتمام سریع و غیرعادی شارژ باتری

اگر دستگاهی آلوده به جاسوس‌افزار باشد، به این معنی است که هر کنشی از سوی کاربر ضبط شده و به سرور مهاجم ارسال می‌شود. در این صورت دستگاه شما شارژ بیشتری مصرف می‌کند و باید پیوسته به دنبال شارژر باشید. البته که این نشانه در طیف وسیعی از مشکلات سخت افزاری و نرم افزاری مشترک است و ممکن است تنها به علت قدیمی بودن دستگاه باشد.

۵- مصرف بی رویه داده تلفن همراه

جاسوس‌افزارها به صورت مداوم با سرور کنترل و فرمان خود در ارتباط‌اند تا دستورات را از آنها گرفته و یا فعالیت‌های خود را در آن آپلود کنند. این موضوع باعث مصرف بی‌رویه اینترنت تلفن همراه می‌شود. اگر تحت جاسوسی مهاجمی باشید، تمامی تماس‌ها، پیام‌ها، داده‌های GPS و حتی تصاویری که بر روی آن کلیک می‌کنید نیز تحت کنترل مهاجم است. مصرف داده شما نیز به سرعت افزایش می‌یابد. اگر با چنین موضوعی مواجه شدید بدانید که ممکن است تلفن شما به جاسوس‌افزار آلوده شده باشد و حتما میزان مصرف داده خود را بررسی کنید.

۶- فایل‌ها و پوشه‌های غیرعادی

جاسوس‌افزارها فایل‌ها و پوشه‌های غیرعادی و عجیبی را با قالب‌های مختلف در حافظه دستگاه تولید می‌کنند. امکان دارد که فعالیت‌های کاربر را در این پوشه‌ها ثبت و ضبط کنند و زمانی که سیگنال داده قوی است، آن را به سرور خود ارسال کنند. پس برای کشف جاسوس‌افزار به حافظه تلفن خود مراجعه کنید و به دنبال فایل‌های غیرعادی با نام‌های عجیب باشید. همچنین می‌توانید اسم فایل‌ها را در گوگل جستجو کنید تا مطمئن شوید که از این فایل‌ها و پوشه‌ها برای چه منظوری استفاده می‌شوند.

۷- پیام‌های تبلیغاتی متعدد از سوی برنامه‌های نصب شده

اگر تبلیغی را بر روی گوشی خود مشاهده کردید، به این معنی است که به تبلیغ‌افزار آلوده شده‌اید. این برنامه‌ها تبلیغات ناخواسته‌ای را نشان می‌دهند و فعالیت کاربر را زیر نظر می‌گیرند. همچنین می‌توانند فعالیت و تاریخچه مرورگر، کوکی‌ها، فهرست برنامه‌ها، دفترچه تلفن و حتی موقعیت مکانی شما را نیز زیر نظر بگیرند. اگر به تبلیغ افزار آلوده شدید، می‌تواند دلیلی بر آلودگی به جاسوس‌افزار نیز باشد. در این شرایط به سرعت برنامه مورد نظر را پاک کنید.

برای آشنایی با فیشینگ به مقاله ‌حمله فیشینگ و راه‌های حفاظت از آن مراجعه کنید
۸- نویز غیرعادی در طول صحبت کردن تلفنی

برنامه‌های ضبط صدا برخی اوقات اصوات نامناسبی را تولید می‌کنند. اگر در حین تماس تلفنی با چنین صداهایی مواجه شدید، احتمال دارد که به جاسوس‌افزار آلوده شده باشید. شنیدن صدای بوق ممتد و یا بوق در حین شروع صحبت و یا شنیدن صدای نویز در حین صحبت کردن دلیل شایع آلودگی به جاسوس‌افزار است.

۹- استفاده از آنتی ویروس نامناسب

نشانه‌های بالا صد در صد دقیق نیستند و تنها باید به عنوان یک نشانه در نظر گرفته شوند اما برای محافظت از اطلاعات خود و گوشی همراهتان بهتر است که یک آنتی ویروس قوی و مطمئن نصب کنید تا پیش از آلوده شدن به برنامه‌های مخرب و وارد شدن هر گونه خسارت، در برابر آلودگی‌های بدافزاری ایمن بمانید. آنتی ویروس مناسب دستگاه شما را اسکن می‌کند و جاسوس افزار را پیدا می‌کند.

برنامه‌های جاسوسی زیادی در play store وجود دارد. این برنامه‌ها عموما وانمود می‌کنند که تنها کار ردیابی را انجام می‌دهند. چنین برنامه‌هایی  تنها زمانی می‌توانند روی گوشی شما ظاهر شوند که شخصی آن را نصب کرده باشد. در اینگونه موارد، بایستی نام برنامه‌ها و هدف آنها را به صورت دستی بررسی کنید. اگر برنامه‌هایی را بر روی تلفن خود پیدا کردید که نصب آن را به خاطر ندارید، هر چه سریع‌تر آنها را حذف کنید.