برنامههای بالقوه ناخواسته یا PUA برنامههایی هستند که به خودی خود بدافزار نیستند و ماهیت مخربی ندارند اما عموما از نظر کاربران برنامههایی نامناسب و بیفایده تلقی میشوند.
به طور مثال، برنامههای تبلیغافزاری، ابزارهای کنترل از راه دور و ابزارهای دانلودر از نمونه برنامههایی هستند که PUA به شمار میروند اما خطرناک نیستند. با این حال، برخی از این ابزارها ماهیت بدافزاری دارند و به طور مستقیم برای عملیات مخرب به کار میروند، مانند ابزارهای اسکن شبکه و یا ابزارهای تست نفوذ.
بررسی بازارهای موبایلی داخل، خبر از حضور گسترده ابزارهایی میدهد که از سرویسهای ارزش افزوده برای کسب درآمد خود استفاده میکنند. این برنامهها از سوی بسیاری از کاربران برنامههایی مزاحم با تبلیغات فراوان و هزینه گزاف تلقی میشوند و از سوی برخی دیگر، برنامههایی مفید و کاربردی.
یکی از خانوادههای مشهور از برنامههای بالقوه ناخواسته، خانواده بدافزاری Dnotua است که شامل برنامههای معروفی مانند تلگرام طلایی، ایرانسل من و یا برنامههایی مربوط به موضوعات پرکاربرد روز مانند آموزش بورس، نوسانگیر بورس، تحلیلگران بورس، بورس و بازار سهام، بورس از مبتدی تا پیشرفته و … میشود که در بازارهای اندرویدی مختلف دیده شده است.
نمونه مورد بررسی در این خبر، با نام آموزش بورس منتشر شده است که بنابر شرایط فعلی جامعه و بازار بورس، در گروه برنامههایی است که دانلود و استفاده زیادی دارد. این برنامه که بدون عضویت کاربر در سرویس ارزش افزوده قابل استفاده نیست، برای ارائه خدمات خود روزانه مبلغی از شارژ سیم کارت کسر میکند و یا اینکه تبلیغاتی درون برنامهای را بدون اطلاع یا اجازه کاربر فعال میکند.